Pierwszaki wiedzą co to znaczy zdrowe odżywianie i postanowili w klasie urządzić smaczną, kanapkową ucztę. Każdy przyniósł do szkoły swoje ulubione nowalijki – rzodkiewki, pomidory, ogórki, szczypiorek, a także żółty ser, wędlinę
i jajka oraz przybory kuchenne. Na początku dzieci umyły ręce, założyły fartuszki i przypomniały jak należy bezpiecznie używać noża , a następnie zabrały się do pracy. Powstawały bardzo kolorowe i smakowite kanapki ,czego dowodem są zamieszczone zdjęcia. Dzieci uczyły się zgodnej współpracy w grupie, jak również dzielenia się z innymi oraz prawidłowego zachowania się przy stole podczas posiłku. Po zakończeniu pracy posprzątały zbędne odpadki, przygotowały stół i zasiadły do drugiego śniadania. Kanapki szybko znikały z talerzy, gdyż były pyszne, a dzieci były dumne i zadowolone ze swojej pracy. W czasie przerwy pierwszoklasiści poczęstowali kanapkami kolegów i koleżanki
ze starszych klas. Dzień ten uczniowie będą mile wspominać i na pewno zawsze będą pamiętać jak należy zdrowo się odżywiać.