POZNAJEMY BIOLOGIĘ

Uczniowie naszej szkoły to odkrywcy. Na lekcjach biologii mogą wykazać się swoją kreatywnością. Roksana Wojsław - uczennica klasy Va przeprowadziła doświadczenie nt. „Czy sole mineralne mają wpływ na właściwości skorupki jaja kurzego?” Oto relacja z przebiegu doświadczenia: „W domu przygotowałam dwa słoiki: jeden z wodą, a drugi z octem, po czym włożyłam do nich po jednym jajku. Po upływie 24 godzin, w klasie podczas lekcji biologii wyjęłam jajka ze słoików. Skorupka jaja zanurzonego w wodzie nie uległa zmianie – próba kontrolna. W słoiku z octem na samym początku zaczęły pojawiać się bąbelki jak w wodzie gazowanej. Po dłuższym upływie czasu zaczął się tworzyć osad o ciemnobeżowym zabarwieniu. Zaobserwowałam, że ocet rozpuścił skorupkę jajka. Jajko zrobiło się gumowate. Wyglądem przypominało piłeczkę kauczukową – próba badawcza. Skorupka jaja kurzego jest zbudowana między innymi z soli wapnia i soli magnezu. Kiedy substancje te zetkną się z octem, rozpuszczają się, przez co tracą swoje właściwości. Możemy wywnioskować, że sole mineralne nadają skorupce jajka twardość. W ten sposób chronią go przed stłuczeniem.”
Przygotowała: Uczennica klasy Va - Roksana Wojsław pod opieką p. Katarzyny Stępień
20211012_113140
20211012_113154
20211012_113234
20211012_113254
20211012_113308
20211012_113318
20211012_113324
20211012_113338
20211012_113343
20211012_113401
20211012_113404
20211012_113405
20211012_113416
20211012_113422
20211012_113434
20211012_113440
20211012_113443
Start slideshow
Generated by iWebAlbum
loading